Ce se întâmplă dacă firma continuă să funcționeze deși are activitatea suspendată pentru lipsa acordului de funcționare?
Revenind la subiectul sancțiunilor de suspendare a activității comerciale pentru motivul lipsei acordului de funcționare, este important de subliniat și care sunt consecințele încălcării acestei sancțiuni.
Astfel, pentru situația în care operatorul economic continuă să funcționeze pe durata suspendării activității comerciale, articolul 73 pct. 23 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață prevede că:
„23. desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial în perioada suspendării activităţii comerciale, cu amenda prevăzută la pct. 1 lit. a)-e), caz în care limitele minime şi maxime se dublează, iar veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.”
Mare atenție, așadar, continuarea desfășurării activității de către persoana juridică sancționată cu măsura suspendării activității comerciale constituie o contravenție distinctă și este aspru sancționată de către legiuitor prin confiscarea tuturor veniturilor obținute în perioada suspendării activității.
În plus, pentru a clarifica modul în care se aplică această confiscare a veniturilor obținute în perioada suspendării activității comerciale, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit la data de 12.02.2025 că - „în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 73 pct. 23 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma „veniturile realizate ilicit” se referă la veniturile brute realizate din activitatea comercială desfăşurată între data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei.”