March 7, 2025

Procedura prealabilă administrativă este obligatorie și în cazul anulării unui act administrativ cu caracter normativ

Parcurgerea procedurii prealabile administrative este necesară și în cazul actului administrativ cu caracter normativ.

Procedura prealabilă reprezintă o procedură administrativă prin care persoana care se consideră lezată într-un drept sau interes legitim al său ca urmare a emiterii unui act administrativ unilateral solicită autorităţii emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, revocarea în tot sau în parte a acelui act administrativ.

Actele administrative pot avea caracter individual - se adresează unei singure persoane/unui număr limitat și determinat de persoane - sau caracter normativ - atunci când vizează o categorie largă de subiecți nedeterminați- de exemplu hotărârile de consiliu local prin care se instituie regulamente de stabilire a taxelor și impozitelor la nivel local, sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor referitoare la mediul înconjurător,etc.

Până de curând, obligativitatea parcurgerii procedurii prealabile în cazul solicitării de revocare a actului administrativ cu caracter normativ constituia un aspect interpretabil având în vedere că potrivit art. 7 alin. (11) din Legea nr. 554/2004:"În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând"., iar conform dispoziţiilor art. 193 alin. (1) din C. proc. civ., "sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată".

Prin Decizia nr. 2477/25.04.2024 Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat această chestiune și a hotărât că este obligatorie parcurgerea procedurii prealabile administrative și în cazul anulării unui act administrativ cu caracter normativ, conform art. 7 alin. 1 şi urm. din Legea nr. 554/2004.