March 7, 2025

Procedura prealabilă dezbaterii moștenirii în instanță

Cum dezbatem moștenirea în fața instanței de judecată?

Articolul 193 alineatul 3 din Codul de procedură civilă prevede că :

La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul Civil. În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.”

Încheierea de verificare a evidențelor succesorale se traduce în limbaj uzual drept o dovadă a faptului că moștenirea nu s-a mai dezbătut până în prezent, sau din contră, că pentru defuncții în cauză, moștenirea deja s-a dezbătut.

Pe cale de consecință, dacă vă aflați în situația în care doriți să vă adresați instanței de judecată în vederea dezbaterii unei moșteniri, este important de știut că înainte de a înregistra cererea de chemare în judecată, este obligatoriu să vă adresați notarului public competent pentru a vă elibera o încheierea de verificare a evidențelor succesorale. Necesitatea acestui demers rezidă în scopul de a evita apariția unor situații și interese contradictorii date de o eventuală dezbatere multiplă a moștenirilor ( pe cale notarială și în fața instanței de judecată).

Încheierea eliberată de notarul public se va atașa în mod obligatoriu cererii de chemare în judecată. Lipsa încheierii de verificare a evidențelor succesorale poate conduce la anularea cererii de chemare în judecată și implicit, la pierderea taxei judiciare de timbru achitată în prealabil.

*Prezentul articol se referă exclusiv la cazurile de moștenire legală, moștenirile testamentare fiind reglementate de condiții diferite.