March 7, 2025

Suspendarea activității comerciale în temeiul OG nr.99/2000

Cum știu dacă activitatea firmei a fost suspendată?

Potrivit art.73 pct. 1 din OG nr.99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, lipsa acordului pentru desfășurarea exercițiului comercial se sancționează cu amendă și cu suspendarea obligatorie a activității comerciale până la data obținerii autorizării:

Art. 73 - Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:

1.desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu suspendarea activităţii comerciale până la data autorizării şi cu amendă:

a)de la 200 lei la 500 lei pentru structurile de vânzare cu suprafaţă mică;

b)de la 500 lei la 1.000 lei pentru structurile de vânzare cu suprafaţă medie;

c)de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru structurile de vânzare cu suprafaţă mare;

d)de la 100 lei la 200 lei pentru comercianţii ambulanţi;

e)de la 500 lei la 1.000 lei pentru comercianţii care practică vânzări în afara spaţiilor comerciale şi pentru cei care practică vânzări directe;”

În practică prevederile art. 73 din OG nr.99/2000 se implementează într-o primă etapă prin încheierea unui proces verbal de constatare a contravenției (lipsa acordului pentru desfășurarea exercițiului comercial, denumit uzual drept „autorizație de funcționare”) care, de regulă, prevede aplicarea unei amenzi în temeiul textului de lege antemenționat.

Întrucât textul de lege prevede cu titlu imperativ că amenda este însoțită de sancțiunea complementară a suspendării activității comerciale, rezultă că această sancțiune este implicită chiar dacă nu este specificată în mod expres în cuprinsul procesului verbal de contravenție.

Cu toate acestea, pentru a produce efecte, suspendarea activității comerciale trebuie să fie dispusă într-o a doua etapă, prin intermediulunei dispoziții emise de către primarul localității unde este situat sediul social al contravenientului persoană juridică.

Cu alte cuvinte, dacă vă regăsiți în situația de a fi sancționați pentru lipsa acordului de funcționare, este important să știți că activitatea dvs comercială nu este suspendată atât timp cât alături de procesul verbal de contravenție, nu vi se comunică și actul administrativ reprezentat de dispoziția primarului privind suspendarea activității comerciale.

În ipoteza în care există dispoziția primarului de suspendare a activității comerciale, Registrul Comerțului va proceda la înscrierea acestei mențiuni în cuprinsul certificatului constatator al societății sancționate și ca atare, sancțiunea complementară produce efecte.

Important de precizat în acest context este că plângerea contravențională formulată împotriva procesului verbal de contravenție nu înlătură sancțiunea complementară a suspendării activității comerciale decât dacă plângerea este soluționată prin anularea integrală a procesului verbal de contravenție.

În cazul în care instanța nu anulează procesul verbal de contravenție, ci doar înlocuiește sancțiunea amenzii cu avertismentul, sancțiunea complementară a suspendării activității comerciale rămâne în vigoare și impune atacarea separată în instanță a dispoziției primarului prin care s-a dispus suspendarea activității comerciale.